o kawie

Wybór pomiędzy kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, jaką daje nam producent. Jak w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu bez względu od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w wypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej wyrafinowany gatunek kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety

najdroższa kawa świata

Kawa mielona jest zachwycającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji oraz po kilku minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle polskiego prawa, powinna odnaleźć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.